Δευτέρα, 8 Μαίου 2006
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

 

08/05/2006

Χίος είναι και τα Γρίδια
Το ησυχαστήριο της παραλιακής Ιωνίας

Εξαγνιστήριο ψυχής θαρρείς και είναι το δεύτερο επίνειο των Νενήτων μετά τη Βοκαριά. Γραφικότητα και ηρεμία προσφέρονται στους λίγους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες με απλοχεριά. Καθαρός και νοικοκυρεμένος με τα μικρά του όρια ο οικισμός, κυρίως με τη φροντίδα των επιτροπών της Εκκλησίας Παναγίας Αγριδιώτισσας, των λιγοστών μόνιμων κατοίκων και των πολιτιστικών συλλόγων.
Γύρω, τριγύρω όμως δεν θα λέγαμε ότι είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Θέλει καθαριότητα και συμμαζέματα.
Οι λίγοι Αγριδιώτες παραπονιούνται ότι μετά την εποχή επί νομαρχίας Πάχτα και Ρήγα, η πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί με το χώρο. Περιορισμένο ενδιαφέρον από τον Γ. Καλουτά, το Λιμενικό Ταμείο επί Ν. Μαρτάκη και τώρα ο Νομάρχης υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει να δει τι μπορεί να κάνει με το θέμα των αναγκαίων επισκευών του παραλιακού δρόμου από το αλιευτικό καταφύγιο προς τα παλιά Γρίδια.

Έως το 1989 δεν υπήρχε δρόμος, φως, νερό, τηλέφωνο. Χειμωνιάτικοι κάτοικοι - φύλακες της περιοχής μόνο οι οικογένειες Στ. Κρουσουλούδη, Δ. Κρητικού, Μ. Λυμπέρη, Α. Λιάπη και Χ. Πολίτση. Το καλοκαίρι όμως φτάνουν σχεδόν τους εκατό. Η Α. Λαβίδα και ο Ν. Μηνιώτης δουλεύουν την ταβέρνα με τα όμορφα μεζεδάκια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ιδιοκτησίας του Ι. Ναου του οικισμού.
Ονομασία
«Οι εκδοχές για την καταγωγή του ονόματος της περιοχής είναι τρεις-τέσσερις. Πιθανότερη αυτή που αναφέρει στο γνωστό βιβλίο του ο καθηγητής Ζολώτας», αναφέρει στο θαυμάσιο βιβλίο του ο Ν. Μονιώδης. Σύμφωνα με αυτήν, η ονομασία πρέπει να προέρχεται από τον ορισμό Μικροί Αγροί, αφού στην περιοχή οι παλιές ιδιοκτησίες, τα χωράφια ήταν μικρά, δηλαδή Αγρίδια στην καθαρεύουσα, Γρίδια στην λαϊκή παραφθορά του χρόνου.
Παλιοί οικισμοί είναι τα παλιά Γρίδια. Ο κύριος οικισμός ήταν στα παλαιά Γρίδια και στη συνέχεια, μετά από γεωπολιτικές καταστροφές, μεταφέρθηκε στη νέα σημερινή τοποθεσία. Υπάρχουν ίχνη του φανερά. Η εκκλησία του παλιού χωριού που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδό της παραλίας, τότε, πριν τις καθιζήσεις, ήταν πάνω σε χαμηλό λοφάκι, όπως όλος σχεδόν ο οικισμός, όπως αναφέρει ο Ν. Μονιώδης στο ίδιο βιβλίο.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριδιών

Ιδρύθηκε στις αρχές της 10ετίας του 1990. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Κ. Σπαλάρης.
Όλα τα μέλη του Δ.Σ. κάνουν ό,τι μπορούν και μαζί με την Εκκλησιαστική Επιτροπή κρατούν τον οικισμό σε καλό επίπεδο.

Ο σκουπιδότοπος

Ένα φοβερό λάθος που είχε γίνει στα μέσα της 10ετίας ευτυχώς επανορθώθηκε. Πάνω σχεδόν στην παραλία είχαν δημιουργήσει τον σκουπιδότοπο της περιοχής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, επί Δημαρχίας Γ. Κλιαμενάκη, καθαρίστηκε ο χώρος και απομακρύνθηκε ο σκουπιδότοπος, όπως ζητούσαν όλοι οι περίοικοι.

Άθλια φωτιστικά

Σαν ιδέα και τέχνη είναι θαυμάσια. Όμως η κατάσταση τους είναι τριτοκοσμική. Όπως και η ακαταστασία του χώρου που τα περιβάλλει προς το λιμανάκι αλλά και στη Βορεινή πλευρά μετά την πλατεία.

Συνοδοιπόροι

Συνοδοιπόροι και οδηγοί μας σε αυτή την σύντομη περιήγηση ήταν ο κ. Ν. Μονιώδης, η οικογένεια Ν. Μηνιώτη και Α. Λαβίδα και ο κ. Δ. Κρητικός, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Η Παναγία Αγριδιώτισσα

Το όμορφο εκκλησάκι γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Της Ζωοδόχου Πηγής και της Αναλήψεως. Οι Νενητούσοι αλογατάρηδες έχουν αναβιώσει το έθιμο της αλογοπορείας τη μέρα της γιορτής και γιορτάζουν με ευλάβεια την γιορτή του.
Το ιδιόμορφο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο ναός δεν ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Χίου αλλά στο Δ.Δ. Νενήτων. Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής είναι ο εκάστοτε πάρεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού και η Εκκλησιαστική Επιτροπή διορίζεται και ελέγχεται από το Δήμο. Όλοι λένε τα καλύτερα λόγια για τη δράση της, καθώς κυριολεκτικά κάνει τα πάντα για το χώρο.

Τα Προβλήματα

Δεν υπάρχουν καλές παραλίες, όμως αυτές που υπάρχουν είναι πεντακάθαρες. Τους λουόμενους εξυπηρετεί καλύτερα η μικρή παραλία μετά το μικρό αλιευτικό καταφύγιο.

Δεν υπάρχει συγκοινωνία. Λόγω στενότητας του δρόμου στη νότια έξοδο των Νενήτων στους Αγίους Αναργύρους δεν κατεβαίνει κάτω λεωφορείο ή πούλμαν. Έτσι πρόσβαση έχουν όσοι θέλουν να πάνε εκεί μόνο με ιδιόκτητο μικρό μέσο. Για αυτό και δεν επισκέπτονται την περιοχή το καλοκαίρι τουριστικά γκρουπ αλλά μεμονωμένοι λίγοι τουρίστες. Φωτεινή εξαίρεση το ζευγάρι των δύο Ολλανδών, που τα τελευταία χρόνια μένουν μόνιμα σε ενοικιαζόμενο χώρο τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Αδιέξοδος δρόμος προς τα παλαιά Γρίδια

Είναι σε άθλια κατάσταση και επικίνδυνος. Ο Σορόκος τον έχει διαλύσει. Σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει, έχει γκρεμιστεί από τον περσινή θεομηνία του Ιανουαρίου του 2005.
Αρκετά σημεία του είναι έτοιμα να βρεθούν κι αυτά στη θάλασσα. Είναι δημοτικός δρόμος αλλά η Δημοτική Αρχή δεν κάνει τίποτα. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι, οι
επισκευές δεν έχουν γίνει γιατί αντέδρασε ένας σύλλογος-σφραγίδα , που ονομάζεται Οικολόγοι Νενήτων. Τουλάχιστον έτσι ονομάζουν σαν προκάλυμμα την ενέργειά τους τα ένα - δύο μεμονωμένα, γνωστά σε αυτούς, άτομα που έκαναν καταγγελία στη Νομαρχία ότι βρίσκεται μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.
Την περασμένη Πέμπτη ο Νομάρχης Π. Λαμπρινούδης αποδέχθηκε την ανάγκη της επισκευής του. «Μπροστά μου φώναξε τον αρμόδιο μηχανικό και του έδωσε εντολή να κοιτάξει το θέμα» τονίζει ο κ. Ν. Μηνιώτης. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Τονίζουν μάλιστα, ότι για την ανάπτυξη του χώρου και την εξυπηρέτηση, καλό θα ήταν ο δρόμος να επεκταθεί και να ενωθεί με την παραλία του Αγ. Γιάννη στο Βουνό, ούτως ώστε να υπάρχει κι από εκεί σύνδεση με Λιλικά-Κώμη- Εμποριό και αντίστροφα. Σωστή σκέψη.

Το Λιμενικό καταφύγιο

Είναι μικρό, στενάχωρο και εκτεθειμένο στο νοτιά. Κοντεύει να ρημάξει. Χρειάζεται εκβάθυνση –συμμάζεψα. Είχε γίνει παλαιότερα μία σοβαρή επισκευή και πρόπερσι κάποια υποτυπώδη μερεμέτια από το Λιμενικό Ταμείο.
Παλιότερα το συντηρούσαν οι ερασιτέχνες κι οι επαγγελματίες ψαράδες που το χρησιμοποιούν. Έδιναν από 5.000 ο καθένας και κάτι γινόταν. Μα μπορούν να δίνουν συνέχεια αυτοί; «Δέκα φορτηγά βράχια θέλουμε και μια εκβάθυνση. Οι βάρκες βρίσκουν στο βυθό και παθαίνουν ζημιές συνέχεια. Τόσο ρηχό είναι. Αφού υπάρχει, είναι κρίμα να χαλάσει», τονίζουν.

Τα κομμένα δέντρα

Και στον παράδεισο υπάρχουν προβλήματα. Τα κομμένα σύρριζα σχεδόν δέντρα μπροστά στην εκκλησία δεν είναι κι η καλύτερη εικόνα για το χώρο.

«Λάμπει» από καθαριότητα

«Δεν είναι κι η καλύτερη στις παραλίες προς και μετά το αλιευτικό καταφύγιο. Που είναι ο Δήμος; Μπορούμε να τα καθαρίζουμε όλα εμείς κι η Εκκλησιαστική Επιτροπή», αναρωτιούνται οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι.

» ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ(08/05/2006)

» ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (08/05/2006)

» Θέλει πόρτα και φιλέ (08/05/2006)

» ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ(05/05/2006)

» Όσα ο ίδιος είδον …(05/05/2006)

» 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ (05/05/2006)

» ΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ(04/05/2006)

» Καλύτερο το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν(04/05/2006)

» Άνοιξαν φτερά με το «Δαίδαλο» (04/05/2006)

» Ιδού η Ρόδος… ιδού και η Χίος (04/05/2006)

 
ΚΑΙΡΟΣ:
12-21
4-5

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ:
Ιωάννου Θεολόγου
Αρσενίου οσίου του Μεγάλου
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ:
Διημερεύει
ΜΑΡΗΣ Καλοπλύτου
Διανυκτερεύει
ΚΑΛΟΥΤΑ Καλαμπόκα 21

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ:
ΤΣΑΤΙΡΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ
ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΑΚΗΣ Θυμιανά
ΖΟΥΜΑΣ Λ.Ενώσεως
ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ Πολυτεχνείου 25
ΔΡΟΣΙΝΟΣ Χαλκειός
ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ Θολοποτάμι
ΧΑΛΙΑΣ Καλαμωτή
ΒΑΒΥΛΟΥΣΑΚΗΣ Βέσσα/Λιθί
ΜΠΟΥΡΝΑΚΑΣ Μεστά
ΒΥΖΑΝΙΑΡΗΣ Βολισσός

ΠΛΟΙΑ:
Από ΠΕΙΡΑΙΑ για ΧΙΟ
12.30 ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ
19.00 ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Από ΧΙΟ για ΠΕΙΡΑΙΑ
22.00 ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
00.30 ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ
Από ΧΙΟ για ΜΥΤΙΛΗΝΗ
19.00 ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ
04.30 ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟΣ 05.50-16.20-18.30
ΧΙΟΣ-ΑΘΗΝΑ 07.05-17.35-19.45
AEGEAN AIRLINES
ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟΣ 06.30-15.10
ΧΙΟΣ-ΑΘΗΝΑ 07.50-16.30

 
"ΠΟΛΙΤΗΣ" - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΧΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΗΛ: 22710-81314, 81315 - FAX: 22710-81316 - EMAIL:
polnews@otenet.gr
Σχεδιασμός & Φιλοξενία: Chiosnet