Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

 
ΠΟΛΙΤΗΣ / ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

12/07/2005

Ο «π» ΣΤΟ ΖΥΦΙΑ

Πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση

Ο Ζυφιάς είναι μια γλυκιά, ήρεμη περιοχή. Είναι όμως απλά ένας οικισμός πέρασμα προς τον Άγιο Γιώργη και τη Δυτική Χίο. Σύμφωνα με τον Άμαντο, οφείλει το όνομά του στις πολλές ζωζερφιές που υπήρχαν στην περιοχή. Πούντες τώρα;
Σύμφωνα με την παράδοση, όπως γράφει ο Ζολώτας, στον Άνω Ζυφιά, στους Αγίους Θεοδώρους υπάρχει η περιοχή «των Ελλήνων τα σπιτάκια». Εκεί, λένε ότι δίδασκε ο Όμηρος. Εκεί κοντά, στην τοποθεσία Αγιά, υπάρχει Πύργος.
Σύμφωνα με άλλη παράδοση, οι τρεις Άγιοι Πατέρες, που έφτιαξαν και τη Νέα Μονή, είναι γέννημα θρέμμα Ζυφιανούσοι. Αρχικά μόνασαν στον Άγιο Γιώργη Συκούση, αργότερα πήγαν στο Προβάτειο Όρος και στη συνέχεια έγιναν κτήτορες της Νέας Μονής.
Λέγεται, ότι το χωριό είναι αρχαίο. Ίσως Προγενοβέζικο. Η χωριοκλησιά της Αγίας Παρασκευής χτίστηκε το 1700. Ο ιερός ναός της Παναγίας της Έζουσας ανακαινίστηκε το 1702. Φέρει οικόσημο της οικογενείας Καλλιάρχου, απόγονοι και κληρονόμοι της οποίας είναι ο ευγένης Ανδρέου Μαμμούκας και στη συνέχεια ο γλωσσολόγος του έθνους Γ. Χατζηδάκης κι η σύζυγός του Μαρία.
Από αυτό το μικρό χωριό έφυγαν οικογένειες, πήγαν στο μοναστήρι του Αγ. Γιώργη και το 1518, μαζί με άλλους, έφτιαξαν το σημερινό μεγάλο οικισμό. Από αυτό το μικρό χωριουδάκι βγήκαν μεγάλοι Χιώτες, όπως ο ιστορικός Βυζαντινολόγος Ακαδημαϊκός Κ. Άμαντος, ο λογοθέτης της Χίου το 1570, ιερέας Νικόλαος Σκουλουμπρής, ο πρώην Δήμαρχος Χίου κ. Ι. Μπουμπάρης κι άλλοι.

Ένα τσιγάρο

Είναι ο μικρότερος οικισμός του Δήμου Καμποχώρων, σε απόσταση ενός τσιγάρου, οκτώ χιλιομέτρων από τη Χώρα. Οι «χειμωνιάτικοι» κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 100. Δυστυχώς, ακόμη δεν το έχει αγγίξει η τεράστια οικιστική ανάπτυξη που παρατηρείται γενικότερα στο Δήμο Καμποχώρων. «Δεν υπάρχει οικιστική επέκταση, όπως στο Χαλκειός. Πιστεύω κι εύχομαι όμως να επιστρέψει σιγά – σιγά ο κόσμος που έχει φύγει. Χτίστηκαν τελευταία ένα – δύο σπιτάκια κι άλλα τόσα παλιά επισκευάστηκαν. Δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα», μας πληροφορεί ο πάρεδρος κ. Γ. Τσιβής. «Τελευταία έγιναν 6 γάμοι στο χωριό, αλλά μόνο ένα ζευγάρι έμεινε εδώ».

Παιδεία

Το παλιό σχολείο ήταν στην περιοχή Τσόμπος. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1881, μεταφέρθηκε πλάι στην παλιά Τουρκική Βρύση. Μετά την επιστράτευση του 1974, μεταφέρθηκε στο χώρο που έφτιαξε η ύλη των τεθωρακισμένων, εκεί που στεγάζεται σήμερα και το ΚΕΚ, στην βόρειο είσοδο του χωριού. Έκλεισε γύρω στο 1970.

Πολιτιστικός Σύλλογος

«Αγία Παρασκευή» ονομαζόταν ο Σύλλογος του χωριού, που ιδρύθηκε το 1995, με πρόεδρο το Δ. Σκουλουμπρή. Τώρα, δυστυχώς, είναι ανενεργός. Θα γίνει όμως προσπάθεια επανασύστασης.
Ήταν Καθαρή Δευτέρα του 2000, τότε που τα παιδιά του χωριού μπροστά στο σχολείο, με παραδοσιακές στολές, σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και κερνούσαν τον κόσμο κρασί και ξηρούς καρπούς. Από τότε δεν ξαναγίνει τίποτα, δυστυχώς. Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού είναι στις 26 Ιουλίου. Γίνεται όμως κι ένα δεύτερο στις 14 Οκτώβρη, μέρα που η Αγία Παρασκευή έσωσε το χωριό από πλημμύρα. Υπήρχε κι αθλητική δράση κάποτε. Η ομάδα του χωριού ήταν ο Έσπερος. Είχε φτάσει έως τη Β’ κατηγορίας Χίου.

Το καφενείο

Χωριό που δεν έχει καφενείο είναι χωριό χωρίς ζωή, λένε αυτοί που ξέρουν τι συνδέει τον ζωντανό ιστό ενός τόπου. Έτσι, σοφά ποιώντας ο Δήμος Καμποχώρων, θα μετατρέψει σε καφενείο – στέκι νεολαίας ένα κτίσμα που δώρισε ο Ζυφιανούσης Π. Βαρλάς. Είναι κάτι σημαντικό για ένα χωριό, να έχει ένα σημείο αναφοράς.

Μέλλον – προοπτική

Τι να πούμε, τι να τραγουδήσουμε, που λέει και το τραγούδι. Παλιά το Βερβεράτο ήταν πιο μικρό χωριό και τώρα έχει γίνει 2-3 φορές πιο μεγάλο από το Ζυφιά. Υπάρχει προοπτική να γίνει με το Ζυφιά, ό,τι γίνεται και με τα γύρω χωριά, όταν φτάσει κι εδώ η ανάγκη της οικιστικής επέκτασης. Θα αργήσει βέβαια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΕΡΓΑ

Δρόμος

Μπορεί οι κάτοικοι του να μην αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα. Όμως δεν νομίζω να υπάρχει Χιώτης που να μην έχει «μουρμουρίσει» με τη στενότητα του κεντρικού δρόμου. Το πρόβλημα ΘΑ λυθεί κάποια στιγμή, όταν κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος παράκαμψης του χωριού, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Νομαρχίας.

Ύδρευση

Το νερό της πηγής Νεράκι είναι πολύ καλό κι αρκετό (το χειμώνα). Το καλοκαίρι δίνει βοήθειες και το νερό της γεώτρησης της Ελεούσας. Έχει γίνει αντικατάσταση του μισού παλιού υδρευτικού δικτύου κι ως το τέλος του χρόνου θα αντικατασταθεί και το άλλο μισό ως το υδραγωγείο.

Αποχέτευση

Εδώ, κάτι υπάρχει. «Περιμένουμε τη σύνδεση του οικισμού με το κεντρικό δίκτυο των Δήμων Καμποχώρων και Ιωνίας, που θα οδηγεί τα λύματα στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού της Χίου. Υπάρχει εσωτερικό δίκτυο, που ήδη οδηγεί τα λύματα έξω από το χωριό. Όμως, πρέπει να βρεθούν οι πιστώσεις για το έργο», τονίζει ο πάρεδρος. Θα καθυστερήσει λίγο το έργο κ. πάρεδρε...

Έργα εξωραϊσμού

Στα έργα που έχουν κατασκευαστεί ήδη, πέραν των σημείων υδροληψίας, εντάσσονται η διαμόρφωση της πλατείας Αμάντου, όπου γκρεμίστηκαν τα ερείπια, τοποθετήθηκε η προτομή και ντύθηκε ο χώρος με πέτρα, η επισκευή του παλιού κοινοτικού γραφείου, που σήμερα στεγάζει το αγροτικό ιατρείο και διάφορες επισκευές αγροτικών δρόμων που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν.

Η Λιμνοδεξαμενή Ζυφιά

Είναι το μεγάλο έργο, αλλά και το μεγάλο κενό της περιοχής. Άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές της 10ετίας του 1990. Το κεντρικό αρδευτικό της δίκτυο φτάνει ως τη Γεωργική Σχολή με φυσική ροή. Εξυπηρετεί και τον Κάμπο των γύρω χωριών. Παλιότερα υπήρχαν κάποια προβλήματα διαρροών, που τώρα έχουν επισκευαστεί.
Έχει προεκταθεί και το αρδευτικό δίκτυο του Ζυφιά και δεν υπάρχει έλλειψη νερού για τα χωράφια πλέον, όπως παλιά. Όπως λένε οι κάτοικοι, μια καθίζηση εδάφους που υπάρχει στην περιοχή δεν επηρεάζει τη λιμνοδεξαμενή, γιατί είναι οριακά έξω από τη λεκάνη απορροής της. Ο περιμετρικός χωματόδρομος δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά επισκευάζεται τακτικά.
Όταν γράφουμε ότι είναι το μεγάλο κενό της περιοχής, εννοούμε ότι θα μπορούσε ως κατασκευή και χώρος να έχει αξιοποιηθεί περισσότερο οικονομικά, τουριστικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί σε χώρο περιβαλλοντικών δράσεων ήπιας μορφής επαγγελματικής αξιοποίησης ακόμη κι εκπαιδευτικής διδαχής. Δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα. Ο Δήμος επαναπαύεται στο ότι το έργο ανήκει στο Υπουργείο Γεωργίας και δεν έχει δικαίωμα οποιασδήποτε παρέμβασης ή συνδιαχείρισης. Το δε Υπουργείο, σίγα μην προβληματιστεί τώρα για ένα έργο της Χίου. Από την άλλη όμως, ποιος ιδιώτης θα μπορούσε να επενδύσει τα απαιτούμενα μεγάλα ποσά, σε μια αβέβαιη προσπάθεια, με το κράτος ανίκανο να σχεδιάσει κάτι πέραν των τυπικών δράσεων; Είχε υπάρξει κάποτε ένα ενδιαφέρον από κάποιο ιδιώτη, αλλά εκφυλίστηκε γρήγορα.

Το Κ.Ε.Κ. στο Ζυφιά

Αποτελεί μία νότα ζωντάνιας στο χωριό. Είναι παράρτημα του Ιδιωτικού ΚΕΚ Εταιρίας Έρευνας και Τεχνολογίας, που έχει έδρα τη Χαλκίδα. Διαχειρίζεται προγράμματα κατάρτισης ανέργων. Λειτουργεί από το 2000 στον χώρο του πρώην σχολείου, στις εγκαταστάσεις που έφτιαξαν οι μαυροσκούφηδες το 1974. «Όταν γίνονται σεμινάρια, υπάρχει κόσμος, ζωντανεύει το χωριό, αφήνουν και χρήματα στο Δήμο. Οι καταρτιζόμενοι στο Ζυφιά τι να αφήσουν αφού δεν υπάρχει ούτε μπακάλικο, ούτε καφενείο;»ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ:

» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (27/06/2005)

» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (14/06/2005)

» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (07/06/2005)

» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (23/05/2005)

» ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (16/05/2005)

 

 
ΚΑΙΡΟΣ:
22-33
1-2

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ:
Διημερεύει
ΚΟΣΜΑ Καλαμπόκα 79
Διανυκτερεύει
ΨΥΛΛΟΣ Μυλωνάδη 2

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ:
ΧΑΛΚΙΑΣ Βερίτη 41, Βαρβάσι
ΛΟΥΚΑΚΗΣ Κοντάρι, Κολυμβητήριο
ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ Πολυτεχνείου 25
ΤΣΟΦΛΙΑΣ Γρου
ΓΟΥΒΑΚΗΣ Θολοποτάμι
ΧΑΛΙΑΣ Καλαμωτή
ΒΑΒΥΛΟΥΣΑΚΗΣ Βέσσα/Λιθί

ΠΛΟΙΑ:
Από ΠΕΙΡΑΙΑ για ΧΙΟ
17.30 ΚΕΝΤΕΡΗΣ
19.00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Από ΧΙΟ για ΠΕΙΡΑΙΑ
10.00 ΚΕΝΤΕΡΗΣ
22.00 ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Από ΧΙΟ για ΜΥΤΙΛΗΝΗ
22.15 ΚΕΝΤΕΡΗΣ
04.00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟ 05.50-13.20-15.45-18.40
ΧΙΟ-ΑΘΗΝΑ 07.05-14.35-17.00-19.55
AEGEAN AIRLINES
ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟ 08.40-17.15
ΧΙΟ-ΑΘΗΝΑ 10.00-18.35

 
"ΠΟΛΙΤΗΣ" - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΧΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΗΛ: 22710-81314, 81315 - FAX: 22710-81316 - EMAIL:
polnews@otenet.gr
Σχεδιασμός & Φιλοξενία: Chiosnet