Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2004
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

 

09/09/2004

Στο έλεος της αδιαφορίας - και της Αρχαιολογίας - ο Άγιος Γιάννης


Στις 29 Αυγούστου κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι του Καταρράκτη το έχουν έθιμο, να ανηφορίζουν προς το παλιό χωρίο –λίγο πιο πάνω από την Παναγία Ρουχουνιώτισσα- και να επισκέπτονται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Αργέντη.
Χωμένο βαθιά κάτω από ελιές και τσικουδιές, πάνω από τον ποταμό, στέκει εκεί από το 1841, όπως μαρτυρεί η μαρμάρινη επιγραφή, όταν το έχτισε η οικογένεια Αργέντη.
Τότε, μαζί με το εκκλησάκι, υπήρχαν παρακείμενα κτίρια που μαρτυρούν πως κάποτε έζησαν εκεί μοναχοί, διαμορφώνοντας τη δική τους μικρή κοινωνία. Με τον καιρό όμως όλα άλλαξαν, όπως εξάλλου και το ίδιο το χωριό, που ξανακτίστηκε στην παραλία.
Ο Άγιος Γιάννης έμεινε πίσω να θυμίζει πως κάποτε τα μικρά παρεκκλήσια δεν ήταν απλά εκκλησάκια τάματα ή προσφορά στο Άγιο από κάποιο ευεργέτη, αλλά εστίες πνευματικής ανάτασης και υπηρεσίας στο Θεό, που έσφυζαν και αυτά από ζωή.
Δίπλα από την εκκλησία υπάρχουν τα ερείπια των κτιρίων που στέγαζαν και τους μοναχούς, που λέγεται ότι έμεναν εκεί μέχρι και τις αρχές του αιώνα.
Γιόρτασαν τη χάρη του
Καλοκαίρι 2004 και οι κάτοικοι του Καταρράκτη, πιστοί στο ραντεβού τους, πήραν πάλι την ανηφοριά και πήγαν να λειτουργήσουν στη χάρη του.
Γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές, όμως πίστευαν ότι οι εργασίες που έγιναν από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων πριν 15 περίπου χρόνια θα είχαν σταματήσει την ανάπτυξή τους. Σήμερα η κατάσταση τείνει να διαμορφώσει ανεπανόρθωτες ζημιές. Παρ' όλη την αλλοίωση του χώρου οι κάτοικοι μπήκαν μέσα και λειτούργησαν. Για συντροφιά τους είχαν και τις νυχτερίδες που έχουν επιλέξει το εσωτερικό του ναού για σπίτι τους.
Μετά τη λειτουργία όλοι έφυγαν με το φόβο ότι την επόμενη χρονιά το εκκλησάκι του Αγιού Γιαννιού δεν θα στέκει πλέον. Οι εκτεταμένες ζημιές σε εξωτερικό και εσωτερικό δεν αφήνουν περιθώρια για ελπίδες.
Οι προσπάθειες του Δήμου
Ο ναός άνηκε στην Κοινότητα Καταρράκτη. Αργότερα, με τη δημιουργία του Δήμου Ανέμωνα –σήμερα Ιωνίας- πέρασε στα χέρια του. Τότε ήρθε και η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να κάνει τις παρεμβάσεις της στο χώρο. Ξήλωσαν τον παλιό σοβά και τοποθέτησαν πρόχειρα καινούργιο, που απλά σήμερα δεν υπάρχει. Στήριξαν με τσιμεντένια δοκάρια τους τοίχους, που επίσης υποχώρησαν και χρειάστηκαν επιπλέον αντιστήριξη από ξύλινα δοκάρια.
Σήμερα σχεδόν έχουν σαπίσει και οι τοίχοι υποχωρούν για άλλη μια φορά. Μέσα σε όλα, επειδή υπήρχαν σημαντικής άξιας εικονίσματα, η Αρχαιολογία τα μετέφερε στο Κάστρο, σε ειδικό χώρο για συντήρηση. Μόνο που δεν γύρισε ποτέ να ολοκληρώσει όσα τότε ξεκίνησε.
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καταρράκτη, που κατά καιρούς έχει επισκευάσει πολλά παρεκκλήσια της περιοχής, δεν μπορεί να παρέμβει και να πραγματοποιήσει επισκευές, όπως επιθυμούν, καθώς ο ναός είναι διατηρητέος. Ο Δήμος Ιωνίας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέμβει άμεσα, αλλά και να μπορούσε αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα .
Στην τελευταία συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα για να κάνει γνωστό σε όλους ότι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Αργέντη στον Καταρράκτη κινδυνεύει με κατάρρευση. Ζητούν από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να παρέμβει και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να βρουν μια λύση. Οι κάτοικοι μεταφέρουν και εκείνοι την αγωνία τους.
Άραγε θα μπορέσει κανείς από την Αρχαιολογία να ακούσει;
Παλαιότερα οι εκκλησίες έπεφταν μόνο από τα φαινόμενα της φύσης. Σήμερα πέφτουν και από την αδιαφορία.

» Απογοήτευση φέτος, ελπίδα για του χρόνου(09/09/2004)

» Μουσείο χιακής ιατρικής στην Προκυμαία! (08/09/2004)

» Καμπιούσικη βοήθεια στην Καρδιολογική (08/09/2004)

» Καταρροϊκός - μαϊμού (08/09/2004)

 
ΚΑΙΡΟΣ:
20-28
5-6

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ:
Διημερεύει
ΤΣΟΥΡΟΣ Πολυτεχνείου 19
Διανυκτερεύει
ΨΥΛΛΟΣ Μυλωνάδη 2

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ:
ΦΛΑΜΟΥΡΑΚΗΣ Τάλλαρος, Κάμπος
ΣΑΒΒΑΚΗΣ Καλουτά 34
ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ Καρφάς, Θυμιανά
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Βουνό
ΚΛΑΔΙΑΣ Αρμόλια
ΚΕΤΕΚΙΔΗΣ Αγ.Ιωάννης, Αμέρη

ΠΛΟΙΑ:
Απο ΠΕΙΡΑΙΑ για ΧΙΟ
19.00 ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Απο ΧΙΟ για ΠΕΙΡΑΙΑ
22.00 ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Απο ΧΙΟ για ΜΥΤΙΛΗΝΗ
04.30 ΘΕΟΦΙΛΟΣ

ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟ 05.50-09.00-12.00-15.45-18.40
ΧΙΟ-ΑΘΗΝΑ 07.50-10.15-13.15-17.00-19.55
AEGEAN AIRLINES
ΑΘΗΝΑ-ΧΙΟ 08.20-20.40
ΧΙΟ-ΑΘΗΝΑ 09.40-22.00

 
"ΠΟΛΙΤΗΣ" - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΧΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΤΗΛ: 22710-81314, 81315 - FAX: 22710-81316 - EMAIL:
polnews@otenet.gr
Σχεδιασμός & Φιλοξενία: Chiosnet